Llet d'ase, diga-li tonta a la Cleòpatra... - Salut i Benestar

Llet d’ase, diga-li tonta a la Cleòpatra…

La llet d’ase és un aliment ric en vitamines, minerals i nutrients per al nostre organisme. Una de les diferències que hi ha amb la llet de vaca és que la de vaca té una concentració més elevada de greixos i proteïnes i és més pobra en nutrients. Per això hi ha gent que escull beure la d’ase. He de dir que jo, personalment, ho he intentat. Però m’he trobat amb dos problemes, un és que gairebé no hi ha botigues que en venguin i l’altre és el preu. El que he pogut trobar fins ara és llet d’ase liofilitzada, i que a més vénen per fer cosmètics. Per a consum propi per beure podeu trobar-la per Internet però surt una mica cara.

Ara bé, podem aprofitar-nos de les seves propietats utilitzant la llet de burra per a higiene corporal, en forma de sabons i llets.

Cleòpatra i la llet d’ase

La llet d’ase té propietats cosmètiques extraordinàries, gràcies sobretot a la presència de vitamina C i vitamina E, que són una font de riquesa per a la nostra pell. Des de l’antiguitat s’utilitzava llet d’ase per fer «banys de bellesa» precisament perquè aquests deixaven la pell amb textura de vellut i molt suau. Per posar un exemple, Cleòpatra, estimada reina de l’antic Egipte, solia submergir-se diàriament en llet d’ase per mantenir la seva pell bella i jove.

No us sorprendrà saber que no es tractava d’un ritual inútil, perquè les propietats de la llet d’ase a la pell són visibles per a qualsevol que la comenci a utilitzar. Els antics, òbviament, no tenien els coneixements que tenim actualment i ignoraven el fet que la llet d’ase és l’animal més complet nutricionalment.

Cleòpatra no va ser l’única dona que va usar la llet d’ase com a cosmètica natural, sinó que en temps anteriors era exclusiu de dones de prestigi, adinerades i amb poder. Avui dia està a l’ abast de tothom (menys per beure, que segueix sent per afortunats). Però no era d’estranyar, per omplir una tina amb aquest nèctar de bellesa es necessitaven centenars de rucs. Penseu que per cada litre i mig de llet d’ase que s’aconsegueix al dia es fan 20 litres de llet de vaca. I a més, a diferència de les vaques que sempre donen llet si es munyen, les ases ho fan només quan han donat a llum i durant 6 mesos, mentre donen mamar a les seves cries.

Llet d’ase per ser les més belles però no les més velles

La llet de ruc és un excel·lent nutrient per a la pell seca, rugosa o madura, combat els radicals lliures i l’envelliment prematur de la pell. És per això que s’utilitza com a cosmètic actiu com a anti-arrugues i hidratant, gràcies a la capacitat de regenerar teixits i mantenir-los elàstics i tonificats. També serveix per tractar les estries.

L’envelliment de la pell és causat per radicals lliures. Les vitamines A i la vitamina C (precursora del col·lagen), contingudes en aquesta llet, contraresten l’oxidació de les cèl·lules de la pell i, per tant, l’alliberament de radicals lliures.

Nodreix la pell en profunditat i conté vitamina E, que recompon la pell deixant-la molt suau. S’obté un efecte realment sorprenent.

A més, la llet d’ase té propietats cosmètiques calmants, contra la irritació i la inflamació de la pell, ja que redueix la vermellor i realitza una acció emolient i protectora.

Resultat? Pell hidratada, més elàstica i suau.

Propietats del sabó amb llet de ruc

El sabó de llet d’ase té la funció de netejar suaument la pell de la cara i del cos. A diferència dels sabons tradicionals, els basats en la llet de ruc tenen un major poder hidratant i emol·lient i mantenen la pell suau sense assecar-la. És important que us fixeu en aquestes últimes paraules: SENSE ASSECAR.

Però no tots els sabons són vàlid, han de una concentració d’ingredient actiu d’ almenys un 3% per tal de garantir una neteja delicada a tots els tipus de pell, fins i tot les més seques.

També podreu gaudir d’una acció calmant contra petites irritacions i emol·lients.

Per afavorir una neteja delicada i alhora nodrir la pell, molts sabons de llet d’ase s’enriqueixen amb altres ingredients actius amb olis vegetals, extractes de flors i plantes i mantega de karité.

Tot i que la llet d’ase ja és molt nutritiva de per si. De fet els sabons que es fan amb aquesta llet són rics en vitamines A, B1, B2, B6, C, D i E, àcids grassos poliinsaturats, Omega 6 i té un alt contingut en lisozim, una proteïna amb altes propietats antibacterianes. Així doncs, són sabons regeneradors i antioxidants. De fet es recomana el seu us en pells sensibles i en persones que tinguin problemes al·lèrgics o cicatrius. Ajuden a reequilibrar el pH dermatològic natural.

Propietats de la llet de burra per la pell

Com ja hem comentat serveix com hidratant, antiarrugues, calmant i regenerant. Però té altres propietats que volia especificar:

Calma les irritacions de la pell, fins i tot en els nadons

La vitamina A, en concret, millora el metabolisme cel·lular i ajuda a espessir la capa de la pell, fent que la pell sigui més resistent.

La llet d’ase actua amb suavitat però amb eficàcia contra la irritació i l’enrogiment. Un exemple típic de l’aplicació de la crema de llet d’ase és per als nounats que, a causa del bolquer i el fregament de la pell amb aquest, són molt propensos a enrogiment i irritació. Ara bé, serveix a mode preventiu o amb irritacions lleugeres. Si es tracta d’una irritació mitjana o severa ja hem de recórrer a altres opcions com les cremes amb òxid de zinc.

Ajuda a prevenir algunes malalties de la pell com la psoriasi o l’èczema


Gràcies a les propietats de les vitamines esmentades anteriorment i a l’aportació de lípids i sals minerals, la llet de burro s’utilitza amb resultats sorprenents per prevenir o limitar els trastorns relacionats amb determinades malalties de la pell com la psoriasi o l’èczema.

Com veieu, la llet de burra és un d’aquells productes que hauríem de tenir dintre de la nostra llista d’estris per sentir-nos millor i veure’ns més guapos.

Acerca de Míriam Guasch 523 Articles
Llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (UB) i una gran apassionada de la fitoteràpia i la salut. Per a qualsevol dubte podeu escriure un correu electrònic a monfarma90@gmail.com i intentaré respondre el més aviat possible. Articles de benestar, bellesa, nutrició i salut. Consells y remeis naturals, vídeos, infografies... Tot ho trobareu al blog: www.saludybienestarblog.com

Be the first to comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

UA-73882608-1
A %d blogueros les gusta esto: